Blessures
Er is ook een risico op blessures wanneer we sporten, en voor ouderen is de behandeling vaak ingewikkelder dan bij jongeren. Dus dit is een punt waar aandacht aan gegeven moet worden en waar we voorzichtig mee moeten zijn. Gelukkig zijn de voordelen van bewegen wel veel groter dan het risico op blessures zelf.

Wanneer we sporten of bewegen, is het van belang dat de spieren niet overbelast raken. Omdat we minder spierkracht hebben naarmate we ouder worden, kunnen onze spieren ook minder belasting hebben. Daarom is sporten onder begeleiding van bijvoorbeeld, een kinesitherapeut een goed idee, zeker wanneer het gaat om een 65-plusser die met een (chronische) ziekte kampt. Wanneer we een beetje voorzichtig zijn kunnen we in principe blessures voorkomen.

Een blessure ontstaat omdat de spieren, pezen of gewrichten te veel belast worden, of door een val of ongeval. Wanneer we ouder worden gaat de kwaliteit van deze onderdelen van het lichaam achteruit zo ook de reactiesnelheid, waardoor we gemakkelijker tegen iemand aan kunnen botsen bijvoorbeeld.

Om blessures te voorkomen zijn de volgende punten belangrijk:

  • Luister naar uw lichaam en doe het rustig aan, u weet het beste wat u wel en niet aan kunt. Laat uw spieren na het sporten een paar dagen rusten, heeft u langer dan een paar dagen spierpijn? Doe het de volgende keer rustiger aan, gaat de spierpijn juist sneller over? Dan kunt u de volgende keer juist iets meer doen.
  • Kies een sport die geschikt is voor uw leeftijd , bouw en fysieke gesteldheid. De sporten in deze gids zijn allemaal geschikt voor mensen boven de 65. U kunt zich ook bij de sportschool/fysiotherapeut laten adviseren.
  • Werk nieuw sportmateriaal rustig in. Gebruik materiaal dat goed zit en de juiste ondersteuning biedt.
  • Warm uw spieren rustig op voordat u met de activiteit begint, en ook na het sporten. Denk dan aan een zogenaamde ‘cooling down’, rustig rekken en strekken na de activiteit zodat de spieren en pezen aan de nodige zuurstof en energie komen en niet overbelast raken.
  • U kunt altijd van te voren met uw huisarts bespreken of u een sportmedisch onderzoek kunt (of zou moeten) ondergaan.
  • Bij sommige sportscholen is het mogelijk om een programma te volgen voor mensen die al een tijdje niet sporten, zodat u rustig en onder toeziend oog een routine opbouwt. Dit is bijvoorbeeld ook mogelijk via de kinesitherapeut.
  • Wanneer u terugkerende pijn voelt, vooral wanneer u (weer) met sporten bent begonnen, dan kunt u dit het beste met uw huisarts of kinesitherapeut bespreken. Een blessure in een beginnend stadium behandelen is vaak veel minder ingrijpend.
  • Werk aan stabiliteit van het lichaam, wanneer de rug, buik -en bekken spieren sterk zijn heeft u minder kans op rug-en nekklachten.
  • Drink veel water, tijdens het sporten verliest u veel vocht en het is belangrijk dat uw vochtbalans op peil blijft. Drink daarom water tijdens, voor en na het sporten.

Waar zijn tennis en voetbal goed voor

Tennis en voetbal zijn sporten die tot middel/ zwaar intensieve activiteiten worden gerekend. Ook wanneer de Oldstar variant wordt gespeeld, dus wanneer u aan tennis of voetbal doet dan weet u dat het qua bewegen wel goed zit! 

  • Verbetert het uithoudingsvermogen
  • Spieropbouw
  • Zorgt voor stevige botten
  • Goed voor het immuunsysteem, wendbaarheid en evenwicht
  • Positief voor het mentale welzijn

Tennis en voetbal zijn sociale sporten  

Wanneer we willen beginnen met tennis of met voetbal moeten we ons daarvoor inschrijven bij een sportvereniging, ook als het om de Oldstar variant gaat. Dat is eigenlijk een geweldig idee, want door de vereniging komt de deelnemer in contact met anderen. Vaak van rond de zelfde leeftijd en die bij elkaar in de buurt wonen. Er worden sociale evenementen georganiseerd en een trainingssessie komen meestal met een koffiemoment voor en na. Het is natuurlijk niet verplicht om daar bij te zijn maar voor wie dat leuk vindt is het een mooi extraatje, én er wordt op elkaar gerekend! En we kunnen nooit te veel mensen hebben die uitkijken naar elkaar.

 

Alles wat u moet weten over sport voor ouderen

handige bron van Stannah