winnaar FAIR PLAY : Zulte Waregem
FAIR PLAY
Wandelvoetbal is opgezet om senioren in beweging te houden of weer te krijgen. Alsmede voor het tegengaan van sociaal isolement. De spelregels zijn zodanig opgezet dat we op een verantwoorde manier tot op ver gevorderde leeftijd van voetbal kunnen genieten.
Om dit samen te kunnen doen is ook ons gedrag een belangrijke factor. De drang om te willen winnen is bij velen intrinsiek aanwezig. Niets mis mee, want sporten zonder uitdagingen is mooi, ook op latere leeftijd.
Maar daar waar in het reguliere voetbal gesproken wordt over respect en fair-play is dit bij Wandelvoetbal nog belangrijker.
Wij dienen er rekening mee te houden dat mede-of tegenspelers onderliggende gezondheidsproblemen kunnen hebben. Ook onze spelbegeleiders willen op dezelfde manier van hun hobby genieten als de spelers.
Zij vergissen zich wel eens. Accepteer deze vergissing.
Bij de KSV Rumbeke is deelnemen belangrijker dan winnen. Onze SCHEIDRECHTERS en VELDVERANTWOORDELIJKE beoordelen bij iedere wedstrijd de teams op hun fair-play.
De resultaten van alle gespeelde wedstrijden zijn bepalend voor het eindklassement. Voor de beoordeling van de Fair Play geldt het volgende reglement :
FAIR PLAY-PUNTEN
- Team bestaat uit 10 spelers en afgevaardigde, trainer
- Team begint iedere wedstrijd met 10
- Team kan pluspunten verdienen en minpunten
- Team kan per wedstrijd maximaal 5 pluspunten verdienen en 5 minpunten
- Team dat na alle wedstrijden de meeste punten heeft behaald, krijgt de Fair Play trofee
PLUSPUNTEN
- Speler van een team corrigeert medespeler bij onsportief gedrag
- Speler van een team corrigeert spelbegeleider in het voordeel van de tegenstander als de spelbegeleider een fout maakt
- Team houdt zich de gehele wedstrijd aan de spelregels
- Team vertoont sportief gedrag naar tegenstander en scheidsrechters tijdens de wedstrijd maar ook direct na afloop
MINPUNTEN
- Speler /team reageert verbaal tegen
- (Scheidsrechter, maak een onderscheid tussen een spontane reactie n.a.v. een beslissing en tussen een bewuste verbale reactie. Schelden is nooit )
- Team houdt zich niet aan de spelregels, bijv. geen afstand bij vrije trappen, bewust wegschieten van de bal bij vrije trap
- Team vertoont onsportief gedrag naar tegenstander en scheidsrechter tijdens, maar ook direct na afloop
- Gele kaart is 1 minpunt, Rode kaart (veldverwijdering) is 3 minpunten
- Ploegen die tijdens een match met slechts 3 spelers komen te staan door rode kaarten verliest de match met 3-0 forfaitcijfers
GELE EN RODE KAARTEN
- Gele kaart is een eerste De speler mag verder deelnemen aan de match.
- Wie een 2e maal geel krijgt zal voor de rest van de wedstrijd niet meer mogen spelen, maar hij mag wel vervangen
- Indien een speler onmiddellijk rood krijgt mag hij uiteraard gedurende de rest van de wedstrijd niet meer spelen, maar hij mag ook niet vervangen
- Een speler die een rode kaart krijgt is automatisch geschorst voor de volgende wedstrijd.
- Indien een speler het al te bont maakt wordt hij voor gans het tornooi uitgesloten en mag hij in de toekomst nooit meer deelnemen.